Sezon na lody w pełni. Do ich produkcji używamy mleka oraz np. pistacji czy kakao. A co w sytuacji kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego? Idealną propozycją są sorbety. Z tego artykułu dowiesz się najważniejszych faktów o nich.
Sorbety – lekkość i smak natury
Co to sorbet?
Sorbet to lody, których głównym składnikiem są mrożone owoce. Do ich produkcji można wykorzystać zarówno świeże, jak i wcześniej zamrożone. Nie znajdziemy w nich praktycznie tłuszczów, dlatego sorbety są przeważnie mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów.
Jak przygotowuje się sorbet?
Sorbet przygotowuje się z soku owocowego z dodatkiem wody, cukru, miąższu owoców. Do ich produkcji wykorzystać można także przyprawy i zioła, jeśli stawiamy na innowacyjne i nieoczywiste smaki.
Czy wiesz, że...?
Zamiast cukru do sorbetów można użyć także przetwory owocowe.
Sorbet z mrożonek owocowych przygotowuje się krócej niż ze świeżych owoców.
W sorbetach znajdziesz sporo witaminy C, witaminy A, a także magnez – wszystko zależy od użytych owoców.
Nie zawierają mleka ani tłuszczów, dzięki czemu są mniej kaloryczne i stanowią lżejszą alternatywę dla lodów śmietankowych.
Najbardziej znane sorbety na rynku to truskawkowy czy cytrynowy, ale w naszym menu zawsze znajdzie się miejsce na nowe, zaskakujące smaki!